Fortsätt till huvudinnehåll

Den mänskliga faktorn

.

Bestämmarna i min kommun ska möblera om. Antagligen för att visa att de kan det, eftersom de tog makten vid senaste valet. En ny organisation som främst berör skola och socialtjänst väntar runt hörnet. Eller flåsar oss i nacken. Det är mera det känns.

Varför möblerar man då om? Ja, på hemmafronten brukar det handla om att någonting står i vägen eller ser fult ut. Man strävar efter något mer estetiskt tilltalande och funktionellt. Gott så. Ibland vill man bara ha förändring. Det funkar i ett vardagsrum, men inte i en kommunal organisation. Och jag vet varför. (För jag är så smart. Och ödmjuk) Hemma har man att göra med möbler, döda ting, prylar utan känslor och åsikter. Man frågar inte pianot om det kan tänka sig att stå lite längre in mot hörnet eller resonerar med soffan om det blir för dragit att stå under fönstret. Man måste inte ta hänsyn till den mänskliga faktorn. Det måste man i en kommun. Det förstår inte våra bestämmare. De flyttar runt människor som bitar i ett pussel. Och jag tror inte ens de vet vad det ska föreställa i slutändan. Kanske hamnar soffan i badrummet och köksstolarna i hallen. Vår lilla grupp kommer att få en chef som ska sitta i huvudorten ett par mil bort och basa. Vi kommer att få dyra telefon- och reseräkningar. Behöver jag ett chefsbeslut i dagsläget tar jag apostlahästarna två korridorer bort och där sitter han. Goda arbetskamraten T beskrev det som "att sitta på land och ro". Kommer man framåt då?






Den mänskliga faktorn är sannolikt något negativt i de flestas öron. På engelska heter det till och med human error. Men för mig är den själva tjusningen med det sociala arbetet: en oförutsägbarhet som är svår att hitta på annat håll. Människor gör inte alltid som man vill och det kan vara fruktansvärt frustrerande, men också det som ger utmaningen. Den mänskliga faktorn är också den som gör att jag är omgiven av så mycket ledset just nu. Mina arbetskamrater är inga möbler. De känner och de har ont. Uppgivna miner och tappade sugar. Jag försöker i mild protest att sprida lite hopp omkring mig, men jag tror inte jag lyckas, ty det svider i mig också. Just när vi fått snurr på vår verksamhet ska den strulas till. Underbart är kort.

Trots allt detta kan vi fortfarande skratta på jobbet. Idag renoveringsjobbade vi med ett härligt gäng ur elevrådet. Vi stod stolta som föräldrar och tindrade med ögonen när det angrep väggarna med rollrar och penslar. De har lagt förslag, gjort en plan och genomför den. Vi har stått vid sidan av, puttat på och styrt rätt, men arbetet gör de själva. Ett steg närmare självständiga, välfungerande samhällsmedborgare, om ni frågar mig. Jag är så glad att jag under min tid fått vara en del av dessas och andra elevers utveckling på vår skola. En faktor i deras liv. Kanske Den Mänskliga Faktorn.

Kommentarer

Lisa sa…
Du har fått en "en gullig blogg-utmärkelse". Hämta den på min blogg om du vill! Men bara om du vill! Hoppas det snart blir glada miner på jobbet och att det löser sig med chefanet och ommöbleringen!

Populära inlägg i den här bloggen

Låta bli

Gör du också så bland? Blir hängande i tanken vid ett ord eller uttryck. Tänker det, smakar det, gång på gång tills det ömsom helt tappar sin betydelse, ömsom blir helt obegripligt, en liten samling bokstäver och ljud bara. Ibland tar de ett sånt varv med mig, orden. Och det blir den omväg som behövs för att jag ska förstå. Tror att det är därför jag tycker så mycket om dem. Orden. En stund den här sommaren tänkte jag på att låta bli. På hur ofta jag inte låtit bli. Hur jag har mixtrat, donat, grejat, pressat, skruvat, puttat, övertalat och krumbuktat för att få livet/mig själv/någon annan/något annat att röra sig i den riktning jag uppfattat som den rätta. Och hur det ganska ofta skavt och skevat och hur jag ändå fortsatte. Det går att streta på ganska länge om en bara tittar åt rätt (fel?) håll. Inte sällan har mitt arbete också handlat om att baxa tingens ordning i andra riktningar än dit de själva vandrat. Kanske går det att kalla mig både envis och tjurskallig till följd av dett

All good things come to an end

. Årets näst sista dag har just börjat och jag sitter i kolmörkt vardagsrum och lyssnar på snusandet från tre sovrum på Rucklets övervåning. Den enda som brydde sig om att jag kom hem var Sigge the Dog, som undrade varför jag luktade retrieverhane (x2) och missnöjt sniffade igenom mig innan han lommade in i sovrummet igen. Jag ska snart lomma efter. Men först vill jag berätta om min dag. Jag har varit på utflykt hela dagen, trots att jag egentligen inte alls har jullov och borde våndas över en urtrist inlämningsuppgift. Jag åkte till ett lämpligt köpcentrum och shoppade loss på mina julklappspresentkort. Några små pärlor lyckades jag rota fram ur reakorgarna, men någon jacka (som var det egentliga syftet med turen) i lagom storlek och färg gick inte att skaka fram. Men familjen T har nu ett Alfapet-spel UTAN nedkladdade bokstavbrickor, en fin gå-bort-present till nyårsvärdparet samt väldigt politiskt korrekta "nyårsfyrverkerier" (som varken smäller, sprakar, skrämmer djur ell

Vi spelar Uno

. Vi har en uppsättning Uno-kort som bröderna T har upptäckt i dagarna. När de lärt sig att man inte bara kunde a) sortera korten i färghögar b) sortera korten i sifferhögar c) sprida ut korten över hela golvet d) kasta korten på varandra, utan också spela med dem, blev förtjusningen stor och nu förgyller vi nästan varje kväll med en liten omgång Uno. Spelet startar med att någon ska blanda. Det blir oftast G eller jag, eftersom erfarenheten säger oss att de flesta korten hamnar på golvet om någon annan blandar. Sedan delas korten ut. Sju till varje spelare. Det finns en risk att någon av de yngre spelarna bryter ihop och gallskriker om de får färre kort, så det gäller att räkna noga. Rättvisa är viktigt. Sedan börjar spelet. V blir oftast arg först. "Titta inte på mina kort!" gastar han tjurigt, med underläppen utskjuten som någon slags stötfångare. Och det spelar ingen roll hur många gånger föräldrarna berättar att det är svårt att inte titta på hans kort när de ligger