Fortsätt till huvudinnehåll

När är det vardag?

.
I min bekantskapskrets är det vanligt att klaga över den trista och grå vardagen, när allting bara rullar på och ingenting särskilt händer. Ofta sitter jag då som en nickedocka och håller med, beklagar mig över snabbmakaronerna och resorna till jobbet, av ren slentrian. Men ikväll, uppfylld av två dagars utbildning, slutar inte min hjärna där. Analysfabriken är inställd på skiftarbete och tankar snurrar. När är det egentligen vardag i mitt liv?

Strax inser jag att det inte finns någon vardag för mig. Ingen grå smet att ta sig igenom för att nå den färgstarka, gnistrande helgen som är det vi yrkesarbetande lever för (?). För mig finns inte två arbetsdagar som är lika. Tonåringar är nyckfulla som aprilväder och en omsorgsfullt gjord dagsplanering kan omkullkastas på ett ögonblick. Jag lär mig ständigt mer om hur dessa mystiska varelser fungerar och ännu mer om mig själv när jag tvingas hantera de situationer de sätter mig i.

Att leva med småpojkar ger inte heller några dagar som man kan lägga i kopieringsapparaten. V lär sig säkert tio nya ord om dagen och E bländar oss titt som tätt med nya kognitiva förmågor. Barn är kreativa. Gräsfrön, bilschampo och vatten kan bli en härlig gröt att kleta ut i garaget om man ger en fyraåring och en femåring en eftermiddag i frihet. Nystulna kex hittar en utmärkt gömma under en filt och det blir vackra konstverk av tuschpennor på hallbyrån.

Just nu är vi dessutom en bil kort i familjen. Den älskade och politiskt korrekta biogas-Zafiran gick på två cylindrar när G hälsade på hos BIVA med den. Herrarna bilmekaniker såg bekymrade ut och konstaterade att: "det där kan du ju inte köra med". På BIVA blev den således kvar och vi fick en härlig möjlighet att slippa vardagen genom att varje dag ställas inför frågan: vems bil ska vi våldslåna idag?

Själv har jag fått en överdos av fortbildning på jobbet. Tre utbildningar på två månader. Att sova på konferensanläggning och äta trerätters i sällskap av mäkta kompetenta socialarbetare är inte något som klassas som vardagssyssla i min bok. I helgen som gick firade G och jag lite tidig bröllopsdag genom att vulgärt frossa i indisk mat och hollywoodsk humor (på bio). Det finns ingen vardag. Jag kan i vilket fall inte urskilja den.

Ångestframkallande är det då att se och höra morgonens panel i soffan med en viktig förstå-sig-påare i spetsen uttala sig över det senaste livsfarliga ämnet i vår kost: fruktos. Finns tydligen bl a i juice och ska tydligen vara livsfarligt, för kroppen förstår sig inte på det och gör om det till fett innan vi ens hunnit tänka "bantningskur". Den Viktige sammanfattade diskussionen med några goda råd för överlevnad: man skulle röra mycket på sig, helst varje dag, spotta ut allting man fick i munnen som smakade sött samt lära sig skillnad på vardag och fest.

Jag är således helt förlorad.


God natt!

Kommentarer

Lisa sa…
Jag kan i allra högsta grad urskilja min vardag men jag har aldrig förstått mig på dem som fruktar den. Vardag innebär ju bland annat att det alltid finns någon serie man kan följa slaviskt på teve(med någon menar jag ett tjugotal...), alla vänner och andra är tillbaka från resor och hembesök och är på trygga avstånd när jag behöver dem och någon form av inkomst kommer tryggt varje månad (även om min är allt annat än trygg för tillfället). Sen kan det vara så att jag har missat det där med skillnad på vardag och fest. Träningsrutiner och lördagsgodis finns inte inkluderat i mitt vardagsbegrepp. Lite smågodis hör ju till när man ska plöja igenom programtablån. Och blåbärspaj på en tisdag ser jag snarare som att förgylla vardagen! Eller?
Nils G sa…
ja fy fan. vilket akit.
Anonym sa…
Jag hörde om den berömda geggkombinationen som barnen så fantasifullt skapade med deras bara händer. Mamma och jag diskuterade om vi (alltså du, jag å vår gemensamma bror) ställde det till det ofta när vi var små..men nej varken jag eller mamma kunde komma på några speciella hyss som genomfördes. Antingen har vi förträngt det eller så har vi och förblir vi alltid änglar :) Saknar er.

P&K Fraii.

Populära inlägg i den här bloggen

Låta bli

Gör du också så bland? Blir hängande i tanken vid ett ord eller uttryck. Tänker det, smakar det, gång på gång tills det ömsom helt tappar sin betydelse, ömsom blir helt obegripligt, en liten samling bokstäver och ljud bara. Ibland tar de ett sånt varv med mig, orden. Och det blir den omväg som behövs för att jag ska förstå. Tror att det är därför jag tycker så mycket om dem. Orden. En stund den här sommaren tänkte jag på att låta bli. På hur ofta jag inte låtit bli. Hur jag har mixtrat, donat, grejat, pressat, skruvat, puttat, övertalat och krumbuktat för att få livet/mig själv/någon annan/något annat att röra sig i den riktning jag uppfattat som den rätta. Och hur det ganska ofta skavt och skevat och hur jag ändå fortsatte. Det går att streta på ganska länge om en bara tittar åt rätt (fel?) håll. Inte sällan har mitt arbete också handlat om att baxa tingens ordning i andra riktningar än dit de själva vandrat. Kanske går det att kalla mig både envis och tjurskallig till följd av dett

All good things come to an end

. Årets näst sista dag har just börjat och jag sitter i kolmörkt vardagsrum och lyssnar på snusandet från tre sovrum på Rucklets övervåning. Den enda som brydde sig om att jag kom hem var Sigge the Dog, som undrade varför jag luktade retrieverhane (x2) och missnöjt sniffade igenom mig innan han lommade in i sovrummet igen. Jag ska snart lomma efter. Men först vill jag berätta om min dag. Jag har varit på utflykt hela dagen, trots att jag egentligen inte alls har jullov och borde våndas över en urtrist inlämningsuppgift. Jag åkte till ett lämpligt köpcentrum och shoppade loss på mina julklappspresentkort. Några små pärlor lyckades jag rota fram ur reakorgarna, men någon jacka (som var det egentliga syftet med turen) i lagom storlek och färg gick inte att skaka fram. Men familjen T har nu ett Alfapet-spel UTAN nedkladdade bokstavbrickor, en fin gå-bort-present till nyårsvärdparet samt väldigt politiskt korrekta "nyårsfyrverkerier" (som varken smäller, sprakar, skrämmer djur ell

Vi spelar Uno

. Vi har en uppsättning Uno-kort som bröderna T har upptäckt i dagarna. När de lärt sig att man inte bara kunde a) sortera korten i färghögar b) sortera korten i sifferhögar c) sprida ut korten över hela golvet d) kasta korten på varandra, utan också spela med dem, blev förtjusningen stor och nu förgyller vi nästan varje kväll med en liten omgång Uno. Spelet startar med att någon ska blanda. Det blir oftast G eller jag, eftersom erfarenheten säger oss att de flesta korten hamnar på golvet om någon annan blandar. Sedan delas korten ut. Sju till varje spelare. Det finns en risk att någon av de yngre spelarna bryter ihop och gallskriker om de får färre kort, så det gäller att räkna noga. Rättvisa är viktigt. Sedan börjar spelet. V blir oftast arg först. "Titta inte på mina kort!" gastar han tjurigt, med underläppen utskjuten som någon slags stötfångare. Och det spelar ingen roll hur många gånger föräldrarna berättar att det är svårt att inte titta på hans kort när de ligger