Fortsätt till huvudinnehåll

Jag - en Sim?

.
Att leva sitt liv är inte alls så olikt att spela The Sims. (Aha, det kanske är själva spelidén?) Den äldsta och enklaste varianten är den enda jag har testat, men den funkar för mig. Och jag har nu insett att jag nog själv är en Sim (ja, böj gärna ordet själv till den form som ligger bäst i din mun).


För eventuella spelanalfabeter följer här en liten redogörelse för huvuduppdraget i spelet The Sims: man skapar sig en eller flera filurer/personer som man sedan ska få att växa och frodas i det hus man byggt åt henne/honom/dem. Varje filur har ett antal "mätare" som ska stå på grönt och hållas i balans för att filuren ska må bra. De måste få mat, sköta sin personliga hygien, trivas med omgivningarna, ha ett socialt liv, få god sömn, underhållas samt emellanåt få gå på toaletten. (Jag kan ha glömt någon nu och jag hoppas att det inte är någon viktig...)


Tiden är precis som i verkliga livet begränsad och därför gäller det att hålla ordning på alla parametrarna inom den tidsram man fått. Det är kul.


Mindre kul var att inse att jag själv inte är mycket mer avancerad än en Sim. Jag blir ett monster om min matmätare står på rött och trivs också bäst med att få duscha någon gång ibland. Under min föräldraledighet hade jag svårt att få stapeln "social kontakt" att fyllas upp, således var inte tillvaron helt komplett.




Ur vissa hänseenden är jag dock lite annorlunda än en Sim. Om en data-Sim är hungrig hjälper det inte hur många gånger man låter honom/henne gå på toaletten eller konversera med vänner: han/hon förblir på dåligt humör för att han/hon är hungrig. Man MÅSTE fylla upp den stapel som står på rött och kan inte ersätta det genom att fylla på en annan. Så funkar inte jag. Om jag känner mig lite ensam, behöver jag inte nödvändigtvis prata med någon utan kan smaska i mig en rejäl bit kladdkaka och må bättre. Och om jag har tråkigt en dag funkar det bra att möblera om hemma; då blir livet roligare. Tur.

Och nu är det just miljöstapeln som har fallit till för lågt för mig. Har många, dyra idéer om hur inredningen ska ändras och förnyas härhemma. G jublar. Eller inte. När jag efter flera veckors tjatande äntligen fick med honom till snåljåpinredarens Mecka Ikea idag, så finns förstås inte vitrinskåpet på lager. "Väntas först om två veckor" meddelade den långhårige Ikea-hjälparen sorgset. Han såg säkert hur motvilligt G gick in i varuhuset.

Till sist undrar jag varför vi människor strävar och sliter för att vara som alla andra och sen blir frustrerade över att vi inte är så unika som vi tänkt. Var är det felkopplat, Gud?

PS: Vår treåring åt risgrynsgröt, blodpudding och parmesan till kvällsmat idag... Är det normalt?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Försmak

. Jorå, nu kan jag erkänna det: jag har varit nervös för den helg som snart är slut. Sedan ganska många veckor har jag vetat att om jag skulle bli 30-årsfirad, skulle det ske denna helg. Men jag har inte vetat när, hur länge, av vilka och på vilket sätt. Ingen bekäm sits för fru Kontrollfreak. Jag har misstänksamt ställt frågor till G och noga observerat och analyserat hans svar: vad var på gång? Något förutseende har jag hållit huset hyfsat iordning och det fick en sista omgång på lördagens morgon innan jag tog med E till bollbusandet (någon slags fotbollsträning). G tyckte att det var ganska viktigt att just jag stod för skjutsandet denna morgon, så jag borstade håret och drog på lite mascara bara utifall att. På hemvägen sträckte jag förväntansfullt på halsen när jag skymtade huset och nog fick jag en besviken rynka mellan ögonbrynen när jag konstaterade att vår garageuppfart var tom. Inga bilar = inga gäster. Så klev jag lite småbutter in i hallen och hann vädra några sekunder med...

När är det vardag?

. I min bekantskapskrets är det vanligt att klaga över den trista och grå vardagen, när allting bara rullar på och ingenting särskilt händer. Ofta sitter jag då som en nickedocka och håller med, beklagar mig över snabbmakaronerna och resorna till jobbet, av ren slentrian. Men ikväll, uppfylld av två dagars utbildning, slutar inte min hjärna där. Analysfabriken är inställd på skiftarbete och tankar snurrar. När är det egentligen vardag i mitt liv? Strax inser jag att det inte finns någon vardag för mig. Ingen grå smet att ta sig igenom för att nå den färgstarka, gnistrande helgen som är det vi yrkesarbetande lever för (?). För mig finns inte två arbetsdagar som är lika. Tonåringar är nyckfulla som aprilväder och en omsorgsfullt gjord dagsplanering kan omkullkastas på ett ögonblick. Jag lär mig ständigt mer om hur dessa mystiska varelser fungerar och ännu mer om mig själv när jag tvingas hantera de situationer de sätter mig i. Att leva med småpojkar ger inte heller några dagar som man k...

Låta bli

Gör du också så bland? Blir hängande i tanken vid ett ord eller uttryck. Tänker det, smakar det, gång på gång tills det ömsom helt tappar sin betydelse, ömsom blir helt obegripligt, en liten samling bokstäver och ljud bara. Ibland tar de ett sånt varv med mig, orden. Och det blir den omväg som behövs för att jag ska förstå. Tror att det är därför jag tycker så mycket om dem. Orden. En stund den här sommaren tänkte jag på att låta bli. På hur ofta jag inte låtit bli. Hur jag har mixtrat, donat, grejat, pressat, skruvat, puttat, övertalat och krumbuktat för att få livet/mig själv/någon annan/något annat att röra sig i den riktning jag uppfattat som den rätta. Och hur det ganska ofta skavt och skevat och hur jag ändå fortsatte. Det går att streta på ganska länge om en bara tittar åt rätt (fel?) håll. Inte sällan har mitt arbete också handlat om att baxa tingens ordning i andra riktningar än dit de själva vandrat. Kanske går det att kalla mig både envis och tjurskallig till följd av dett...