Fortsätt till huvudinnehåll

Vit påsk (men inte i alla bemärkelser)

.
Om inte senaste julen blev vit, så blev iallafall påsken det. Alltid något bör man väl tycka. Men pastellfärgade fjäderris och fräkniga påskkärringar är mer tilltalande i värmande vårsol än i 5 minusgrader och sylvassa snöbyar. Burr. För att göra det hela ännu konstigare premiärbesökte vi sommarstugan för påskfirandets skull. Smått molokna satt vi och tuggade på påskskinkan och sillen medan snön yrde utanför. Ur led är inte tiden, men vädret. Det hjälpte lite att vi hade ett så här fint påskbord att äta vid:



Det slår mig nu hur ofta min blogg får mig att framstå som om jag vore SMHI-anställd, om man ser till alla väderkommentarer. Jag har alltid tyckt mig stå över det där med att bli påverkad av vädret, men även jag blir uppenbarligen äldre eller mer lättpåverkad. Vinterväder till påsk gör mig förvirrad och sur. Tur att det fanns smågodis så att det räckte till både tröst- och överkonsumtion.


För att hämnas på....ja....högre makter eller så, antar jag, vanhelgade vi påskaftonen med att trevande lära oss spela Texas hold´em (variant av poker, för den som är lika insatt som jag var fram till åttatiden på påskaftonskvällen). Marker, kort, lilla mörken och stora mörken och floppar och allt vad det hette. Kan inte säga att jag på något sätt behärskar spelet, men tvingas nog erkänna att det var lite underhållande med trevligt sällskap och lagomt intag av alkohol. I sommarstugan håller sig nämligen moders sambo med ett ymnigt lager av alkoholsorter.


För ett tag sedan hade jag en mer än genomsnittet filosofisk bilresa till jobbet. Min hjärna lekte med begreppen kreativitet och kriminalitet och lyckades fläta ihop följande resonemang:

Vi (ja, hit räknar jag mig själv) hyfsat laglydiga människor som håller oss inom ramarna (lagarna) med övertramp som någon enstaka fortkörning eller promenad mot röd gubbe som värsta förseelser, vill nog gärna se oss som mer nyttiga och goda samhällsmedborgare än " de andra". Det kan kanske stämma, men frågan är om det är vi som faktiskt utnyttjar människohjärnans potential bäst? Blir inte våra tankemaskiner försoffade när någon annan alltid tänkt ut en regel för hur fort vi ska köra eller hur vi ska försörja oss? Det är som att bowla med såna där uppblåsbara vallar i rännorna: hur man en spelar så kan man inte hamna fel: håller man sig till reglerna behöver man inte tänka mer. Det måste väl i rimlighetens namn krävas mer kreativitet av den som ska överlista systemet än av den som skapar det? Jag är ingalunda först med att tänka i dessa banor. I socionomkretsar har jag oräkneliga gånger hört "tänk om han/hon bara kunde vända den energin/kreativiteten/kraften till något positivt" som omdömen om någon (enligt avsändaren) förtappad människa som slirat lite på gränsen. Absolut gott tänkt, men vad har vi på "insidan" att erbjuda? Hur ska vi kunna stimulera och utmana även de som begåvats med vildhjärnor? Jag prövade resonemanget mot en kollega som kläckte tanken att utmaningen består i att vara kreativa inuti vår lilla regelbur. Mina egna ord på detta blev att vi så att säga måste tänka "outside the box inside the box". Och det låter ju onekligen som en utmaning som borde räcka för det flesta.

Så nu återstår bara för mig att hitta någon trevlig, yrkeskriminell människa som jag kan presentera mina idéer för. Jag känner inte så många, tror jag, så vi får stanna till vid Kumlabunkern nästa gång vi besöker dubbel-ina. I denna bunker har jag för övrigt bevittnat ett bevis för min egen tes: i en glasmonter kan man beskåda olika mycket kreativa uppfinningar som interner skapat. Stickvapen av tandborstar, pistoler av plast och sinnrika gömmor för att smuggla förbjudenheter i. Verkar iallafall som att det är helt möjligt att tänka "outside the box inside the bunker".

Till sist vill jag bara berätta att jag i min kamp mot könsstereotyperna är stolt över att E fick det här påskägget av sin mormor:





(Och då får vi helt enkelt bortse från att han också fick denna):




Glad återstående påsk!


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Försmak

. Jorå, nu kan jag erkänna det: jag har varit nervös för den helg som snart är slut. Sedan ganska många veckor har jag vetat att om jag skulle bli 30-årsfirad, skulle det ske denna helg. Men jag har inte vetat när, hur länge, av vilka och på vilket sätt. Ingen bekäm sits för fru Kontrollfreak. Jag har misstänksamt ställt frågor till G och noga observerat och analyserat hans svar: vad var på gång? Något förutseende har jag hållit huset hyfsat iordning och det fick en sista omgång på lördagens morgon innan jag tog med E till bollbusandet (någon slags fotbollsträning). G tyckte att det var ganska viktigt att just jag stod för skjutsandet denna morgon, så jag borstade håret och drog på lite mascara bara utifall att. På hemvägen sträckte jag förväntansfullt på halsen när jag skymtade huset och nog fick jag en besviken rynka mellan ögonbrynen när jag konstaterade att vår garageuppfart var tom. Inga bilar = inga gäster. Så klev jag lite småbutter in i hallen och hann vädra några sekunder med...

När är det vardag?

. I min bekantskapskrets är det vanligt att klaga över den trista och grå vardagen, när allting bara rullar på och ingenting särskilt händer. Ofta sitter jag då som en nickedocka och håller med, beklagar mig över snabbmakaronerna och resorna till jobbet, av ren slentrian. Men ikväll, uppfylld av två dagars utbildning, slutar inte min hjärna där. Analysfabriken är inställd på skiftarbete och tankar snurrar. När är det egentligen vardag i mitt liv? Strax inser jag att det inte finns någon vardag för mig. Ingen grå smet att ta sig igenom för att nå den färgstarka, gnistrande helgen som är det vi yrkesarbetande lever för (?). För mig finns inte två arbetsdagar som är lika. Tonåringar är nyckfulla som aprilväder och en omsorgsfullt gjord dagsplanering kan omkullkastas på ett ögonblick. Jag lär mig ständigt mer om hur dessa mystiska varelser fungerar och ännu mer om mig själv när jag tvingas hantera de situationer de sätter mig i. Att leva med småpojkar ger inte heller några dagar som man k...

Låta bli

Gör du också så bland? Blir hängande i tanken vid ett ord eller uttryck. Tänker det, smakar det, gång på gång tills det ömsom helt tappar sin betydelse, ömsom blir helt obegripligt, en liten samling bokstäver och ljud bara. Ibland tar de ett sånt varv med mig, orden. Och det blir den omväg som behövs för att jag ska förstå. Tror att det är därför jag tycker så mycket om dem. Orden. En stund den här sommaren tänkte jag på att låta bli. På hur ofta jag inte låtit bli. Hur jag har mixtrat, donat, grejat, pressat, skruvat, puttat, övertalat och krumbuktat för att få livet/mig själv/någon annan/något annat att röra sig i den riktning jag uppfattat som den rätta. Och hur det ganska ofta skavt och skevat och hur jag ändå fortsatte. Det går att streta på ganska länge om en bara tittar åt rätt (fel?) håll. Inte sällan har mitt arbete också handlat om att baxa tingens ordning i andra riktningar än dit de själva vandrat. Kanske går det att kalla mig både envis och tjurskallig till följd av dett...