Fortsätt till huvudinnehåll

Mångkulturella upplevelser

.
Nu har jag äntligen hittat tillbaka till datorn och bloggen. Jag och E har varit ute på äventyr sedan sist. På långresa. Vi åkte ända till Skåne. Vi har upplevt Malmö.

Tågresan startade alldeles för tidigt. 6:40 på fredagens morgon stod vi på en stormig perrong och väntade. Det gick hela sju minuter av den knappt tre timmar långa resan innan det första "mamma, äj vi fjamme snat?" kom. Men vi anlände till Stora staden utan att några större fadäser inträffade. På perrongen i Linköping presenterade E frågan som skulle bli något av det stående inslaget i alla situationer i helgen: vad ska den göra? Varenda person och sak var tvungen att förses med en förklaring av vad den sysslade med. Inte alltid så lätt. Vad ska man svara när E pekar på röken ur en industriskorsten och undrar vad den företar sig? "Ähum, den ska bara köpa en kvällstidning." Eller "Den bakar en sockerkaka." Jag är övertygad om att en av barnens många fantastiska funktioner är de ska få oss försoffade vuxna att tänka efter.

Efter tågresan följde en mångkulturell helg ur flera perspektiv. Det första och mest uppenbara: befolkningen på Malmös gator. Det är inte bara dialekten som är exotisk för en infödd östgöte. Människorna finns av alla storlekar, sorter och färger. Vackert. På söndagen lyckades vi dessutom hamna mitt i firandet av någon muslimsk sorgehögtid med ett lååångt tåg av svartklädda människor som hojtade och skrek på arabiska (?). Syster och jag tittade storögt och oförstående, medan E var helt begeistrad över mängden polisbilar.

Det andra mångkulturella perspektivet består i att vi spisade en massa varianter av kultur. Lillsis (=lillasyster) hade lagt upp ett digert program som startade med promenad från centralen till Möllevångstorget (med paus på BK på vägen). Bara detta en upplevelse (med hänvisning till föregående stycke). Efter en stunds vila i lilla, söta lägenheten med de stora fönstren begav vi oss ut på stan igen. Denna gång för att insupa en stunds kultur i form av film. Bio blev det. Första gången för E. Utrustad med sugis (=festis) och en påse smågodis tog han plats i fåtöljen och tindrade med ögonen åt de tre små bedårande ekorrarna i "Alvin & gänget". Med en liten ståpaus satt han sedan nöjd och glad i 1,5 timme. Största och hjärtligaste skrattet kom naturligtvis när en av de små animerade pälsbollarna fjärtade en snubbe i ansiktet. Då kunde inte heller de vuxna i sällskapet hålla sig. Det är humor på hög nivå.




Dagen därpå fortsatte vi vår kulturella utveckling. Denna gång växlade vi upp och gick på museum. Vi tittade på fiskar, spindlar, fladdermöss, grodor och ormar. Slemmigt och läskigt. E trivdes. De uppstoppade djuren var inte lika spännande och när vi till slut kom till själva konstutställningarna började E ledsna. Men han härdade ut en videoinstallation av Mikael Eriksson "Rummet var helt tomt förutom en hylla som satt på väggen" och sedan blev det grekisk lunch.

Lördagskvällen ägnades förstås också åt kultur. Kanske av det mer folkliga slaget: Melodifestivalen. Inte så mycket att säga om det.



På söndagen upplevde vi förutom redan nämnda "sorgedemonstration", en tur i Folkets park med nojsande i diverse klätterställningar. Vi såg en känguru och några hästar och sedan blev det thailändsk lunch innan det bar av till centralen och tåget igen. E lärde sig att gröna bussar kör inne i Malmö och de gula ut ur Malmö. Vid halv nio på söndag kvällen damp halva familjen T äntligen ner hemma, totalt intrycksutmattade.



Vi har hunnit med en hel arbetsvecka sedan dess, men den kanske jag skriver om vid annat tillfälle. Nu vill jag bara berätta att det nöp till ordentligt i modershjärtat imorse när en morgonhes E strök sin lillebror över kinden och sa: "Jag älskaj dej, V." Vi har iallafall lyckats med något i vårt föräldraskap.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Försmak

. Jorå, nu kan jag erkänna det: jag har varit nervös för den helg som snart är slut. Sedan ganska många veckor har jag vetat att om jag skulle bli 30-årsfirad, skulle det ske denna helg. Men jag har inte vetat när, hur länge, av vilka och på vilket sätt. Ingen bekäm sits för fru Kontrollfreak. Jag har misstänksamt ställt frågor till G och noga observerat och analyserat hans svar: vad var på gång? Något förutseende har jag hållit huset hyfsat iordning och det fick en sista omgång på lördagens morgon innan jag tog med E till bollbusandet (någon slags fotbollsträning). G tyckte att det var ganska viktigt att just jag stod för skjutsandet denna morgon, så jag borstade håret och drog på lite mascara bara utifall att. På hemvägen sträckte jag förväntansfullt på halsen när jag skymtade huset och nog fick jag en besviken rynka mellan ögonbrynen när jag konstaterade att vår garageuppfart var tom. Inga bilar = inga gäster. Så klev jag lite småbutter in i hallen och hann vädra några sekunder med...

När är det vardag?

. I min bekantskapskrets är det vanligt att klaga över den trista och grå vardagen, när allting bara rullar på och ingenting särskilt händer. Ofta sitter jag då som en nickedocka och håller med, beklagar mig över snabbmakaronerna och resorna till jobbet, av ren slentrian. Men ikväll, uppfylld av två dagars utbildning, slutar inte min hjärna där. Analysfabriken är inställd på skiftarbete och tankar snurrar. När är det egentligen vardag i mitt liv? Strax inser jag att det inte finns någon vardag för mig. Ingen grå smet att ta sig igenom för att nå den färgstarka, gnistrande helgen som är det vi yrkesarbetande lever för (?). För mig finns inte två arbetsdagar som är lika. Tonåringar är nyckfulla som aprilväder och en omsorgsfullt gjord dagsplanering kan omkullkastas på ett ögonblick. Jag lär mig ständigt mer om hur dessa mystiska varelser fungerar och ännu mer om mig själv när jag tvingas hantera de situationer de sätter mig i. Att leva med småpojkar ger inte heller några dagar som man k...

Låta bli

Gör du också så bland? Blir hängande i tanken vid ett ord eller uttryck. Tänker det, smakar det, gång på gång tills det ömsom helt tappar sin betydelse, ömsom blir helt obegripligt, en liten samling bokstäver och ljud bara. Ibland tar de ett sånt varv med mig, orden. Och det blir den omväg som behövs för att jag ska förstå. Tror att det är därför jag tycker så mycket om dem. Orden. En stund den här sommaren tänkte jag på att låta bli. På hur ofta jag inte låtit bli. Hur jag har mixtrat, donat, grejat, pressat, skruvat, puttat, övertalat och krumbuktat för att få livet/mig själv/någon annan/något annat att röra sig i den riktning jag uppfattat som den rätta. Och hur det ganska ofta skavt och skevat och hur jag ändå fortsatte. Det går att streta på ganska länge om en bara tittar åt rätt (fel?) håll. Inte sällan har mitt arbete också handlat om att baxa tingens ordning i andra riktningar än dit de själva vandrat. Kanske går det att kalla mig både envis och tjurskallig till följd av dett...